Kwasy tłuszczowe EPA i DHA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3. Niezbędne oznacza tutaj, że muszą być dostarczone z dietą. Kwas alfa-linolenowy o osiemnastu atomach węgla i trzech nienasyconych wiązaniach jest ich prekursorem (ALA, C18:3, ω3). W wyniku działania elongaz i desaturaz odbywa się przemiana ALA do kwasu eikozapentaenowego o dwudziestu atomach węgla i pięciu wiązaniach nienasyconych (EPA, C20:5, ω3), a następnie do kwasu dokozaheksaenowego o dwudziestu dwóch atomach węgla i sześciu wiązaniach nienasyconych (DHA, C22:6, ω3).
ALA w organizmie jedynie w niewielkim stopniu może ulegać metabolicznej konwersji na drodze enzymatycznych przemian do EPA i DHA.
EPA i DHA są zatem składnikami egzogennymi, aby móc nasycić nimi tkanki i zapewnić prawidłowe działanie kaskady zapalenia.
Dietetycznymi źródłami kwasów EPA i DHA są:
- ryby morskie(łososie, szproty) i hodowlane algi morskie Schizochytrium sp. (postać triacyloglicerolowa)
- Olej z kryla zawiera EPA i DHA ukryty w fosfolipidach
- Żywność funkcjonalna: jaja kur (żółtka) karmione algami morskimi i mięso tuczników karmionych mączką rybną.
U osób uczulonych na ryby stosuje się:
- Estry lniane
- Kwas stearydynowy(C 18:4 Δ6,9,12,15) jest produktem przemian ALA i substratem do syntezy NNKT. Występuje w oleju z ogórecznika, wiesiołka, jeżówki i w niektórych roślinach tropikalnych. Olej z nasion żmijowca (Echium plantaginium) zawiera około 12% STA, natomiast w odmianie uprawianej w Polsce (Echiumvulgare L.) stwierdzono około 10% tego kwasu
- Stworzono soję transgeniczną, która wytwarzałaby kwas STA(3,4-28,7%) i GLA (4,2-28,7%)wszczepiając jej do genomu gen Δ6d