Dietove Poradnia Dietetyczna
Nazywam się Anna Mojak.
Z wykształcenia jestem chemikiem i dyplomowanym dietetykiem, członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki
Ukończyłam studia w zakresie nauk chemicznych na Wydziale Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego oraz studia w zakresie dietetyki na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego. Aktualnie studiuję żywienie kliniczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, aby jeszcze lepiej pomagać osobom niedożywionym lub zagrożonym niedożywieniem. Do tego wszystkiego posiadam również dyplom ukończenia studiów pedagogicznych, dzięki którym nauczam chemii w szkole oraz poszerzyłam wiedzę z psychologii i pedagogiki zdobytą już podczas studiów z dietetyki. Pozwala mi to sprawniej stosować techniki psychodietetyczne w pracy z pacjentami oraz lepiej komunikować się z moimi uczniami.
Napisałam pracę dyplomową na temat „Zastosowania diety roślinnej w przewlekłej chorobie nerek u pacjentów nefrologicznych” i dietetyka nefrologiczna jest dla mnie obszarem najbardziej interesującym. Posiadam rozległą wiedzę z zakresu dietetyki, biochemii, immunologii, ale również w praktyce stosuję dietę „nerkową” i eliminacyjną. Stale się dokształcam uczestnicząc w różnych konferencjach, seminariach i czytając publikacje naukowe. Porady, które ode mnie dostaniesz będą zgodne z „medycyną opartą na faktach” (EBM – Evidence Based Medicine) i „żywieniem opartym na dowodach naukowych” (EBN – Evidence Based Nutrition). Moje naukowe zainteresowania i przewodniczenie w uniwersyteckim Kole Naukowym Dietetyków pomogły mi zdobyć doświadczenie jako prelegent.
Z pewnością konsultacja ze mną zmieni Twoje myślenie o tym czym jest żywność i jaką ma moc, wszystko oczywiście w Twoim tempie 🙂 Otrzymasz ode mnie poradę zgodną ze światem nauki oraz znacznie wykraczającą poza zakres klasycznej dietetyki! Przede wszystkim kieruję się edukacją pacjentów oraz ich dobrostanem psychicznym!
Serdecznie zapraszam Cię do współpracy! Konsultacje przeprowadzam zarówno online, jak i w gabinecie w Opolu (ul. Kołłątaja 11, I piętro, pok.18). Wizytę łatwo umówisz przez moją stronę internetową www.dietove.pl.
mgr Anna Mojak
Czym się zajmuję?
Specjalizuję się w dietach eliminacyjnych, dlatego na moim blogu znajdziesz przepisy roślinne i bez glutenu. W sieci funkcjonuję jako vitaminove (www.vitaminove.com) oraz dietove (www.dietove.pl). Stosuję u pacjentów w zależności od tolerancji diety hiperodżywcze i przeciwzapalne, oparte w głównej mierze o produkty roślinne. Oczywiście diety normobiałkowe, ale również niskobiałkowe.
Jako dietetyk będę Ci służyć pomocą gdy będziesz borykać się z:
- przewlekłą chorobą nerek (PChN) – niewydolnością nerek (wraz z towarzyszącą jej dyslipidemią, cukrzycą, nadciśnieniem i otyłością)
- wszelaką nadwrażliwością pokarmową obejmującą nietolerancje (histaminy, laktozy), alergie IgE-zależne i nadwrażliwości IgG zależne, nazywane potocznie nietolerancjami
- zaburzeniami homeostazy mikrobioty jelitowej i jelitem przesiąkliwym („leaky gut”) – SIBO, IBS
- chorobami autoimmunologicznymi (Celiakia, Choroba Duhringa (dermatitis Herpetiformis), RZS, Zespół Sjogrena, Hashimoto, Toczeń, Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego, Choroba Leśniowskiego-Crohna i inne w wyniku permanentnego stanu zapalnego)
Pomogę Ci również zbilansować jadłospis fleksitariański, pescatariański, wegetariański, laktowegetariański, laktoowowegetariański czy nawet wegański.
Przeanalizuję Twoje wyniki badań, ocenię Twój stan odżywienia i spożycie, napiszę Ci zalecenia żywieniowe, wyedukuję Cię, nauczę Cię czytać etykiety, dopasuję suplementację do stanu Twojego organizmu oraz skonsultuję to z Twoim lekarzem jeśli wyrazisz taką potrzebę! Oczywiście jeśli będziesz zainteresowany to „skroję Twoją dietę na miarę”, tak aby była dopasowana do potrzeb Twojego organizmu! Masz stały dostęp do moich autorskich roślinnych przepisów na www.vitaminove.com
Niektóre z moich certyfikatów
Dodatkowe osiągnięcia i działalność:
1. Przewodnicząca Studenckiego Koła Naukowego SKN Dietetyk Pro w latach 2020-2023
2. studia w dziedzinie nauk o zdrowiu ukończone ze średnią 4,992
3. Bierny udział w licznych konferencjach, webinarach i warsztatach
4. Grudzień 2021 – wspólne przedświąteczne gotowanie pod hasłem „Bezglutenowe Święta” z którego powstał ebook i filmik opublikowany w mediach społecznościowych Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego.
5. Luty/marzec 2022- przeprowadzenie badania naukowego wśród studentów Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego. Wykorzystano wyniki badań analizy składu ciała z trzech urządzeń dostępnych na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego (InBody, Tanita i Seca) do stworzenia posteru naukowego w celach prezentowania go na konferencjach.
6. Marzec 2022 do aktualnie – przeprowadzenie badania naukowego wśród studentów Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego. Badanie dotyczyło wypełnienia ankiety opartej na trzech formularzach: ocenie zwyczajów żywieniowych, ocenie aktywności fizycznej oraz ocenie zaburzeń odżywiania (IPAQ, EDEQ, KomPAN), a także na pomiarze składu ciała analizatorem InBody i ocenie parametrów antropometrycznych w stosunku do wypełnionej ankiety.
7. Maj 2022– czynne uczestnictwo w Opolskim Pikniku Naukowym, przygotowywanie słodkości w pracowni gastronomicznej oraz reprezentacja przy stoisku WNOZ UO.
8. Listopad 2022 – czynny udział w Coolturaliach poprzez współprowadzenie warsztatów o analizie składu ciała z wykładem.
9. Styczeń 2023 – warsztaty dietetyczne dla łyżwiarzy sekcji short-track na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego.
10. Kwiecień 2023 – prezentacja posteru w trakcie konferencji na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego i otrzymanie wyróżnienia.
11. Maj 2023 – przeprowadzenie prelekcji na temat “Zastosowania Diety Roślinnej w Przewlekłej Chorobie Nerek” w ramach Dni otwartych / II Pikniku Zdrowia na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego.
12. Październik 2023 – wygłoszenie wykładu na temat „Chemiczna strona mocy diety roślinnej” i jej wysoce potencjalny pozytywny wpływ na zachowanie funkcji nerek w PChN” w ramach seminarium chemików teoretyków „Hamiltonian” przy Uniwersytecie Wrocławskim.
Odrobina nauki
Na co dzień jestem po prostu żoną i matką dwójki wyrośniętych dzieci. Moja droga nie jest usłana różami! W 2005 roku zdiagnozowano u mnie zespół autoimmunologiczny. Choroby autoimmunologiczne lubią występować w towarzystwie, także do Pierwotnego Zespołu Sjogrena (PSS) dostałam w prezencie Hashimoto w eutyreozie, toczeń z zajęciem nerek wyindukowany lekami oraz skórną postać nadwrażliwości na produkty glutenowe oraz nabiałowe. Choroby autoimmunologiczne są nieuleczalne, ale można osiągnąć stan remisji! Dieta jest w tym bardzo…ale to bardzo pomocna! Właściwe praktyki żywieniowe pozwalają na zmniejszenie odpowiedzi immunologicznej i zdecydowaną poprawę jakości życia chorego! W przewlekłej chorobie nerek (PChN) równie ogromną rolę odgrywa odpowiednia dieta, która ogranicza spożycie białka, fosforu, sodu i jeśli zachodzi taka potrzeba to i potasu. Przekłada się to na zdecydowane opóźnienie momentu wdrożenia leczenia nerkozastępczego.
Ja w akcji
Początki
W pewnym etapie mojego życia stałam się tak chora i słaba, że nie mogłam wyjść z łóżka! Postanowiłam zawalczyć nie tylko o siebie, ale i o tych, którzy mnie potrzebują. Z potrzeby zrodziła się nowa pasja i styl życia, które poprowadziły mnie do ukończenia kolejnych studiów. Oczywiście wykorzystałam pożywienie i jego potężną moc uzdrawiania.
Z moim doświadczeniem związanym ze studiowaniem chemii i dietetyki oraz zaciętością do walki i powstawania jak feniks z popiołów, byłam w stanie połączyć te dwie dziedziny w program naprawy życia poprzez polepszenie funkcjonowania, a także odczucia remisji choroby. I choć do bólu i zmęczenia można się przyzwyczaić, to wiedz, że można to po prostu ulepszyć!
„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – Hipokrates.
Start kariery
Zawód dietetyka traktuję jako wiodący w swojej karierze zawodowej, jestem typową pasjonatką, stale się dokształcam, uczestniczę w konferencjach naukowych na skalę kraju i zdobywam certyfikaty. Moimi szczególnymi zainteresowaniami są mikrobiota jelitowa i immunologia, co przekłada się na rozumienie stwierdzenia, że
„Zdrowie zaczyna się w jelitach”.
Jako dietetyk pomagam ludziom – szczególnie tym chorym nieuleczalnie, polepszyć ich komfort życia poprzez pomoc we wprowadzeniu odpowiednich nawyków żywieniowych. Ze wszystkich dostępnych sposobów na leczenie wybrałam to co najlepsze i połączyłam w nowy styl życia! Od 2019 roku prowadzę bloga żywieniowego z przepisami pod adresem
www.vitaminove.com.
„To, co dla jednego jest pożywieniem, dla drugiego jest trucizną” – Lukrecjusz.
Byłam weganką przez 4 lata, jednak studia dietetyczne nauczyły mnie pokory, toteż dzisiaj jestem wegetarianką bo w mojej diecie zagościły ryby i jaja przepiórcze! Nie ma diety idealnej i uniwersalnej bo każdy z nas jest inny! Tobie również mogę pomóc dobrać właściwy plan żywieniowy i wcale nie musi on być restrykcyjną zniechęcającą dietą, która jest karą.