omega 3 omega 6

Omega 3, dlaczego te kwasy są takie ważne?

Czy znasz już oleje Eqology omega 3 (EPA i DHA) o niskim stopniu utlenienia kwasów tłuszczowych?

Pure Arctic Oil for Kids

omega 3

Pure Arctic Oil

omega 3

Pure Arctic Oil Gold

omega 3

Pure Vegan Oil

omega 3

Czy masz pojęcie jak ważne w Twojej diecie jest dostarczanie kwasów EPA i DHA z rodziny omega 3? Olej lniany niestety, ale nie wystarczy!

Kwasy tłuszczowe EPA i DHA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3. Niezbędne oznacza tutaj, że muszą być dostarczone z dietą.  Kwas alfa-linolenowy o osiemnastu atomach węgla i trzech nienasyconych wiązaniach jest ich prekursorem (ALA, C18:3, ω3). W wyniku działania elongaz i desaturaz odbywa się przemiana ALA do kwasu eikozapentaenowego o dwudziestu atomach węgla i pięciu wiązaniach nienasyconych (EPA, C20:5, ω3), a następnie do kwasu dokozaheksaenowego o dwudziestu dwóch atomach węgla i sześciu wiązaniach nienasyconych (DHA, C22:6, ω3).

ALA w organizmie jedynie w niewielkim stopniu może ulegać metabolicznej konwersji na drodze enzymatycznych przemian do EPA i DHA.

EPA i DHA są zatem składnikami egzogennymi, aby móc nasycić nimi tkanki i zapewnić prawidłowe działanie kaskady zapalenia.

Dietetycznymi źródłami kwasów EPA i DHA są:

  1. ryby morskie(łososie, szproty) i hodowlane algi morskie Schizochytrium sp. (postać triacyloglicerolowa)
  2. Olej z kryla zawiera EPA i DHA ukryty w fosfolipidach
  3. Żywność funkcjonalna: jaja kur (żółtka) karmione algami morskimi i mięso tuczników karmionych mączką rybną.

U osób uczulonych na ryby stosuje się:

  1. Estry lniane
  2. Kwas stearydynowy(C 18:4 Δ6,9,12,15) jest produktem przemian ALA i substratem do syntezy NNKT. Występuje w oleju z ogórecznika, wiesiołka, jeżówki i w niektórych roślinach tropikalnych. Olej z nasion żmijowca (Echium plantaginium) zawiera około 12% STA, natomiast w odmianie uprawianej w Polsce (Echiumvulgare L.) stwierdzono około 10% tego kwasu
  3. Stworzono soję transgeniczną, która wytwarzałaby kwas STA(3,4-28,7%) i GLA (4,2-28,7%)wszczepiając jej do genomu gen Δ6d

1

działają przeciwzapalnie!

2

nasz organizm prawie ich nie wytwarza!

3

muszą być dostarczone z dietą!

Szczury otrzymujące dietę bez tłuszczu gorzej przyrastały, miały wyraźne zmiany skórne, z utratą owłosienia włącznie i w końcu padały. Autorzy tych prac wskazywali, że spowodowane jest to nieobecnością w diecie kwasów LA i ALA. Stały się one niezbędnymi składnikami diety szczurów, EFA – Essential Fatty Acids.

Profesor Światosław Ziemiański z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie zaproponował precyzyjny termin w języku polskim:

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT),

który obejmuje w całości zagadnienie konieczności stosowania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie człowieka i zwierząt. Zaobserwowano, że obecność w diecie zwierząt doświadczalnych olejów roślinnych bogatych w kwas linolowy (słonecznikowego, kukurydzianego czy krokoszowego), który jest prekursorem kwasu arachidonowego, pozytywnie koreluje z podwyższoną zawartością prozapalnych eikozanoidów oraz występowaniem zmian miażdżycowych, tworzeniem zakrzepów, silnych reakcji alergicznych i zapalnych, a także proliferacją komórek i rozrostem tkanki nowotworowej.

omega3 omega 6

W badaniu Burdge i wsp. Mężczyźni przyjmowali ALA znakowany stabilnym izotopem 13C i naukowcy Ci wykazali, że konwersja jest bardzo słaba, bo identyfikowano go tylko w 8% w EPA oraz <0,5% w DHA, choć wchłanialność ALA wynosi 96%. W innym doświadczeniu na kobietach stwierdzono, że kobiety konwertują lepiej, odpowiednio 21% EPA oraz 9% DHA.

ALA w organizmie jest wykorzystywany głównie w celach energetycznych, a jedynie w niewielkim stopniu może ulegać metabolicznej konwersji na drodze enzymatycznych przemian do EPA i DHA. EPA i DHA są zatem składnikami egzogennymi, aby móc nasycić nimi tkanki i zapewnić prawidłowe działanie kaskady zapalenia!

Wpływ omega 3 EPA i DHA na układ odpornościowy

Aby dobrze wyjaśnić wpływ EPA i DHA na układ odpornościowy należałoby przedstawić kwas arachidonowy o dwudziestu atomach węgla i czterech wiązaniach nienasyconych (ARA, C20:4, ω6), który jest końcowym produktem enzymatycznych przemian sztandarowego przedstawiciela kwasów z rodziny omega6, kwasu linolowego o osiemnastu atomach węgla i dwóch wiązaniach nienasyconych (LA, C18:2, ω6). Otóż ARA i EPA są substratami do wytwarzania eikozanoidów. Różnica jest taka, że z ARA w szlaku COX i LOX powstają głównie prozapalne mediatory (prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany, leukotrieny, lipoksyny, hepoksyliny, kwasy hydroksyeikozatetraenowe HETE), a z EPA przeciwzapalne. DHA zaś jest substratem do wytwarzania dodatkowych przeciwzapalnych mediatorów jak eikozanoidy (marezyny, resolwiny i protektyny).

Zapalenie jest fizjologiczną odpowiedzią odpornościową ukierunkowaną na  powrót do stanu homeostazy organizmu po infekcji, zranieniu czy innym uszkodzeniu tkanek. Przewlekła nadprodukcja eikozanoidów, a co za tym ciągnie prozapalne cytokiny prowadzi do rozwinięcia przewlekłych chorób zapalnych RZS, WZJG, łuszczycy, astmy, AZS, alergii, nowotworów wielopostaciowych, miażdżycy czy chorób neurodegeneracyjnych. Podaż EPA i DHA wykazuje działanie łagodzące. W związku z tym, że kwasy z rodziny omega-3 konkurują z kwasami z rodziny omega-6 o te same enzymy, szalenie ważny jest odpowiedni stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w diecie. Powinien on wynosić około 1:4, a w dzisiejszych dietach pełnych w produkty odzwierzęce i oleje roślinne ciężko jest osiągnąć choćby 1:10. Z pomocą przychodzi nam suplementacja i dietetyk!

Co mam Ci do zaoferowania?

Zrównoważone odżywianie

Świeża żywność
pełnowartościowa dieta
witamina D
kwasy EPA i DHA

Pure Arctic Oil for Kids

omega 3

Pure Arctic Oil

omega 3

Pure Arctic Oil Gold

omega 3

Pure Vegan Oil

omega 3

Dlaczego warto suplementować kwasy omega 3 EPA i DHA?

Oleje zawierające kwasy tłuszczowe EPA i DHA firmy Eqology to najczystsze produkty dostępne na rynku, przebadane pod kątem zawartości metali ciężkich i substancji zakazanych (Cologne List). Charakteryzują się najwyższą jakością i Uzyskał certyfikat Rady Zarządzania Zasobami Morskimi (MSC) – nie mają „rybiego” posmaku ze względu na niski stopień utlenienia kwasów tłuszczowych w nich zawartych (TOTOX ~ 4-6). Aby spożywanie było jeszcze przyjemniejsze dodano naturalne dodatki smakowe cytryny lub pomarańczy. Pure Arctic Oil posiada prestiżową nagrodę Superior Taste Award 2022, uzyskując wysoki wynik 2 złotych gwiazdek, co odpowiada tytułowi Remarkable Product („Znakomitego produktu”). Posiada również Europejską Certyfikację Halal

W badaniach wykazano, że stosowanie Pure Arctic Oil przez co najmniej 120 dni:

  1. zmniejsza stan zapalny!!!!
  2. pozwala poprawić równowagę kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 na poziomie komórkowym.
  3. może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi ze względu na działanie przeciwzakrzepowe przy przyjmowaniu przez dłuższy okres czasu w dawkach powyżej 1g (1000mg) – uwaga osoby przyjmujące antykoagulanty!
  4. 250mg/dzień DHA + EPA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego
  5. 250mg/dzień DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu
  6. 250mg/dzień DHA przyczynia się do prawidłowych funkcji aparatu wzroku i dobrego widzenia
  7. 3g/dzień DHA + EPA przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi – dawki takie muszą być przyjmowane pod kontrolą lekarza, gdyż uznawane są za substancje o działaniu leczniczym
  8. 2g/dzień DHA + EPA przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu trójglicerydów TG
  9. 250mg DHA + 250mg (EPA+DHA) przyjmowane przez kobiety w ciąży przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu płodu, a w przypadku kobiet karmiących piersią – do prawidłowego rozwoju mózgu dziecka
  10. 200mg DHA + 250mg (EPA+DHA) przyjmowane przez kobiety w ciąży przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu płodu, a w przypadku kobiet karmiących piersią – do prawidłowego rozwoju oczu dziecka

Warto pamiętać, że kwasy omega-3 są składnikiem wysoce niedoborowym we współczesnej diecie, dlatego ich suplementacja może być kontynuowana stale i nie ma konieczności robienia przerw, zarówno u dzieci jak i osób dorosłych.

A czy Ty masz niedobór omega 3 EPA i DHA?

  1. Czy w Twojej diecie jest dużo olejów roślinnych obfitujących w kwas linolowy (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z pestek winogron)
  2. Czy smażysz na maśle, smalcu, oleju kokosowym, oleju palmowym?
  3. Czy smażysz na olejach rafinowanych bogatych w NNKT?
  4. Czy jadasz dania smażone w głębokim tłuszczu? (naleśniki, frytki)
  5. Może lubisz mięso i jego przetwory, jesz spore ilości podrobów i jaj? A może hodowlane ryby?
  6. Czy jadasz sklepowe słodycze, w których syrop występuje w połączeniu z utwardzonym tłuszczem?
  7. Może na dodatek wszystkiego jesteś wegetarianinem lub weganinem i nie jesz tłustych ryb?

Jeśli zaznaczyłeś/zaznaczyłaś przynajmniej jedną odpowiedź, niemalże jestem przekonana o tym, że masz niedobory kwasów tłuszczowych EPA i DHA! Zapytam o więcej, czy borykasz się z chorobą przewlekłą? Polecam Ci jeszcze raz przescrollować tę stronę.

Ps. Zanim sięgniesz po inny produkt na rynku bo jest tańszy…pamiętaj, że świeży olej rybi smakuje neutralnie i nie ma zapachu. Intensywny odór „rybny” daje nam informację o tym, że olej jest zjełczały i zamiast działać korzystnie, działa szkodliwie na nasze zdrowie pochłaniając nasze antyoksydanty: witaminy C i E, dzięki którym możemy sobie radzić z wolnymi rodnikami. Przyjmowanie zjełczałego oleju przyczynia się do zwiększenia stresu oksydacyjnego, tym samym do  wielu chorób i przedwczesnego starzenia.

Zawsze możesz sprawdzić jaki jest poziom wysycenia erytrocytów oraz proporcje omega-3 (EPA) do omega-6 (ARA) w Twoim organizmie!

omega 3

Pure Arctic Oil for Kids

omega 3

Pure Arctic Oil

omega 3

Pure Arctic Oil Gold

omega 3

Pure Vegan Oil

omega 3

Indywidualne poradnictwo żywieniowe

Indywidualne podejście do pacjenta jest niezwykle skutecznym narzędziem do identyfikacji, wprowadzania i utrzymywania lepszych nawyków w Twoim życiu na dłużej.

Dostęp do autorskich przepisów, wpisów i wideo na blogu

Znajdziesz je na moim blogu żywieniowym pod adresem www.vitaminove.co

Koncentracja na żywieniu

Spalanie tłuszczu i zmniejszenie masy ciała - to tylko efekt uboczny zdrowego życia
Poprawa kształtów ciała i stanu zdrowia, zmniejszenie stanu zapalnego

Elastyczne stawki

WYWIAD ŻYWIENIOWY

*250 PLN

jednorazowo
  • 1.5h wywiadu żywieniowego w gabinecie lub konsultacja online
  • Spersonalizowane zalecenia żywieniowe
  • Analiza składu ciała (InBody) (tylko w gabinecie) +30 PLN
PLAN ŻYWIENIOWY

*200 PLN

jednorazowo
  • Spersonalizowany do stanu zdrowia pacjenta (na 7 dni)
  • diety eliminacyjne, rotacyjne (plan żywieniowy na 4 dni)
KONTROLA W PORADNI

150 PLN

jednorazowo
  • poprawa zaleceń żywieniowych
  • analiza składu ciała

Przedstawiona oferta cenowa ma charakter informacyjny i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego.

* W zależności od potrzeb i wymagań ceny mogą ulec zmianie. Po więcej informacji zapraszam do kontaktu pod numerem 723 419 012 lub przez formularz kontaktowy poniżej.

Skontaktuj się ze mną!

Jesteś tym, co jesz, trawisz i wchłaniasz! Jeśli chcesz poprawić formę, musisz poprawić nawyki żywieniowe!

Czas zadbać o swoje zdrowie już teraz! Wystarczy, że prześlesz mi swoją motywację, wypełniając poniższy formularz.

    [stmgdpr "I agree with storage and handling of my data by this website."]

    Wpisy na blogu dietove

    Kwasy omega-3 w przewlekłej chorobie nerek (PChN). Balans
    Kwasy omega-3 w przewlekłej chorobie nerek (PChN). Balans omega-3 do omega-6.
    Przewlekła choroba nerek (niewydolność) PChN – diet
    Przewlekła choroba nerek (niewydolność) PChN – dieta
    Czy masło to naprawdę kwas masłowy? Kwasy tłuszczowe chem
    Czy masło to naprawdę kwas masłowy? Kwasy tłuszczowe chemicznym okiem dietetyka.
    Omega 3 i omega 6 w pierwotnym zespole Sjögrena.
    Omega 3 i omega 6 w pierwotnym zespole Sjögrena.
    Omega 3, dlaczego te kwasy są takie ważne?
    Omega 3, dlaczego te kwasy są takie ważne?

    Write a comment

    Ta witryna wykorzystuje pliki cookie.