Kwasy omega-3, dlaczego są takie ważne?

Czy znasz już oleje Eqology o niskim stopniu utlenienia kwasów tłuszczowych?

Pure Arctic Oil for Kids

Pure Arctic Oil

Pure Arctic Oil Gold

Pure Vegan Oil

Czy masz pojęcie jak ważne w Twojej diecie jest dostarczanie kwasów EPA i DHA z rodziny omega-3? Olej lniany niestety, ale nie wystarczy!

Kwasy tłuszczowe EPA i DHA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3. Niezbędne oznacza tutaj, że muszą być dostarczone z dietą.  Kwas alfa-linolenowy o osiemnastu atomach węgla i trzech nienasyconych wiązaniach jest ich prekursorem (ALA, C18:3, ω3). W wyniku działania elongaz i desaturaz odbywa się przemiana ALA do kwasu eikozapentaenowego o dwudziestu atomach węgla i pięciu wiązaniach nienasyconych (EPA, C20:5, ω3), a następnie do kwasu dokozaheksaenowego o dwudziestu dwóch atomach węgla i sześciu wiązaniach nienasyconych (DHA, C22:6, ω3).

ALA w organizmie jedynie w niewielkim stopniu może ulegać metabolicznej konwersji na drodze enzymatycznych przemian do EPA i DHA.

EPA i DHA są zatem składnikami egzogennymi, aby móc nasycić nimi tkanki i zapewnić prawidłowe działanie kaskady zapalenia.

Dietetycznymi źródłami kwasów EPA i DHA są:

  1. ryby morskie(łososie, szproty) i hodowlane algi morskie Schizochytrium sp. (postać triacyloglicerolowa)
  2. Olej z kryla zawiera EPA i DHA ukryty w fosfolipidach
  3. Żywność funkcjonalna: jaja kur (żółtka) karmione algami morskimi i mięso tuczników karmionych mączką rybną.

U osób uczulonych na ryby stosuje się:

  1. Estry lniane
  2. Kwas stearydynowy(C 18:4 Δ6,9,12,15) jest produktem przemian ALA i substratem do syntezy NNKT. Występuje w oleju z ogórecznika, wiesiołka, jeżówki i w niektórych roślinach tropikalnych. Olej z nasion żmijowca (Echium plantaginium) zawiera około 12% STA, natomiast w odmianie uprawianej w Polsce (Echiumvulgare L.) stwierdzono około 10% tego kwasu
  3. Stworzono soję transgeniczną, która wytwarzałaby kwas STA(3,4-28,7%) i GLA (4,2-28,7%)wszczepiając jej do genomu gen Δ6d

1

działają przeciwzapalnie!

2

nasz organizm prawie ich nie wytwarza!

3

muszą być dostarczone z dietą!

Szczury otrzymujące dietę bez tłuszczu gorzej przyrastały, miały wyraźne zmiany skórne, z utratą owłosienia włącznie i w końcu padały. Autorzy tych prac wskazywali, że spowodowane jest to nieobecnością w diecie kwasów LA i ALA. Stały się one niezbędnymi składnikami diety szczurów, EFA – Essential Fatty Acids.

Profesor Światosław Ziemiański z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie zaproponował precyzyjny termin w języku polskim:

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT),

który obejmuje w całości zagadnienie konieczności stosowania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie człowieka i zwierząt. Zaobserwowano, że obecność w diecie zwierząt doświadczalnych olejów roślinnych bogatych w kwas linolowy (słonecznikowego, kukurydzianego czy krokoszowego), który jest prekursorem kwasu arachidonowego, pozytywnie koreluje z podwyższoną zawartością prozapalnych eikozanoidów oraz występowaniem zmian miażdżycowych, tworzeniem zakrzepów, silnych reakcji alergicznych i zapalnych, a także proliferacją komórek i rozrostem tkanki nowotworowej.

W badaniu Burdge i wsp. Mężczyźni przyjmowali ALA znakowany stabilnym izotopem 13C i naukowcy Ci wykazali, że konwersja jest bardzo słaba, bo identyfikowano go tylko w 8% w EPA oraz <0,5% w DHA, choć wchłanialność ALA wynosi 96%. W innym doświadczeniu na kobietach stwierdzono, że kobiety konwertują lepiej, odpowiednio 21% EPA oraz 9% DHA.

ALA w organizmie jest wykorzystywany głównie w celach energetycznych, a jedynie w niewielkim stopniu może ulegać metabolicznej konwersji na drodze enzymatycznych przemian do EPA i DHA. EPA i DHA są zatem składnikami egzogennymi, aby móc nasycić nimi tkanki i zapewnić prawidłowe działanie kaskady zapalenia!

Wpływ EPA i DHA na układ odpornościowy

Aby dobrze wyjaśnić wpływ EPA i DHA na układ odpornościowy należałoby przedstawić kwas arachidonowy o dwudziestu atomach węgla i czterech wiązaniach nienasyconych (ARA, C20:4, ω6), który jest końcowym produktem enzymatycznych przemian sztandarowego przedstawiciela kwasów z rodziny omega6, kwasu linolowego o osiemnastu atomach węgla i dwóch wiązaniach nienasyconych (LA, C18:2, ω6). Otóż ARA i EPA są substratami do wytwarzania eikozanoidów. Różnica jest taka, że z ARA w szlaku COX i LOX powstają głównie prozapalne mediatory (prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany, leukotrieny, lipoksyny, hepoksyliny, kwasy hydroksyeikozatetraenowe HETE), a z EPA przeciwzapalne. DHA zaś jest substratem do wytwarzania dodatkowych przeciwzapalnych mediatorów jak eikozanoidy (marezyny, resolwiny i protektyny).

Zapalenie jest fizjologiczną odpowiedzią odpornościową ukierunkowaną na  powrót do stanu homeostazy organizmu po infekcji, zranieniu czy innym uszkodzeniu tkanek. Przewlekła nadprodukcja eikozanoidów, a co za tym ciągnie prozapalne cytokiny prowadzi do rozwinięcia przewlekłych chorób zapalnych RZS, WZJG, łuszczycy, astmy, AZS, alergii, nowotworów wielopostaciowych, miażdżycy czy chorób neurodegeneracyjnych. Podaż EPA i DHA wykazuje działanie łagodzące. W związku z tym, że kwasy z rodziny omega-3 konkurują z kwasami z rodziny omega-6 o te same enzymy, szalenie ważny jest odpowiedni stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w diecie. Powinien on wynosić około 1:4, a w dzisiejszych dietach pełnych w produkty odzwierzęce i oleje roślinne ciężko jest osiągnąć choćby 1:10. Z pomocą przychodzi nam suplementacja i dietetyk!

Co mam Ci do zaoferowania?

Zrównoważone odżywianie

Świeża żywność
pełnowartościowa dieta
witamina D
kwasy EPA i DHA

Pure Arctic Oil for Kids

Pure Arctic Oil

Pure Arctic Oil Gold

Pure Vegan Oil

Dlaczego warto suplementować kwasy EPA i DHA?

Oleje zawierające kwasy tłuszczowe EPA i DHA firmy Eqology to najczystsze produkty dostępne na rynku, przebadane pod kątem zawartości metali ciężkich i substancji zakazanych (Cologne List). Charakteryzują się najwyższą jakością i Uzyskał certyfikat Rady Zarządzania Zasobami Morskimi (MSC) – nie mają „rybiego” posmaku ze względu na niski stopień utlenienia kwasów tłuszczowych w nich zawartych (TOTOX ~ 4-6). Aby spożywanie było jeszcze przyjemniejsze dodano naturalne dodatki smakowe cytryny lub pomarańczy. Pure Arctic Oil posiada prestiżową nagrodę Superior Taste Award 2022, uzyskując wysoki wynik 2 złotych gwiazdek, co odpowiada tytułowi Remarkable Product („Znakomitego produktu”). Posiada również Europejską Certyfikację Halal

W badaniach wykazano, że stosowanie Pure Arctic Oil przez co najmniej 120 dni:

  1. zmniejsza stan zapalny!!!!
  2. pozwala poprawić równowagę kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 na poziomie komórkowym.
  3. może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi ze względu na działanie przeciwzakrzepowe przy przyjmowaniu przez dłuższy okres czasu w dawkach powyżej 1g (1000mg) – uwaga osoby przyjmujące antykoagulanty!
  4. 250mg/dzień DHA + EPA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego
  5. 250mg/dzień DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu
  6. 250mg/dzień DHA przyczynia się do prawidłowych funkcji aparatu wzroku i dobrego widzenia
  7. 3g/dzień DHA + EPA przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi – dawki takie muszą być przyjmowane pod kontrolą lekarza, gdyż uznawane są za substancje o działaniu leczniczym
  8. 2g/dzień DHA + EPA przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu trójglicerydów TG
  9. 250mg DHA + 250mg (EPA+DHA) przyjmowane przez kobiety w ciąży przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu płodu, a w przypadku kobiet karmiących piersią – do prawidłowego rozwoju mózgu dziecka
  10. 200mg DHA + 250mg (EPA+DHA) przyjmowane przez kobiety w ciąży przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu płodu, a w przypadku kobiet karmiących piersią – do prawidłowego rozwoju oczu dziecka

Warto pamiętać, że kwasy omega-3 są składnikiem wysoce niedoborowym we współczesnej diecie, dlatego ich suplementacja może być kontynuowana stale i nie ma konieczności robienia przerw, zarówno u dzieci jak i osób dorosłych.

A czy Ty masz niedobór?

  1. Czy w Twojej diecie jest dużo olejów roślinnych obfitujących w kwas linolowy (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z pestek winogron)
  2. Czy smażysz na maśle, smalcu, oleju kokosowym, oleju palmowym?
  3. Czy smażysz na olejach rafinowanych bogatych w NNKT?
  4. Czy jadasz dania smażone w głębokim tłuszczu? (naleśniki, frytki)
  5. Może lubisz mięso i jego przetwory, jesz spore ilości podrobów i jaj? A może hodowlane ryby?
  6. Czy jadasz sklepowe słodycze, w których syrop występuje w połączeniu z utwardzonym tłuszczem?
  7. Może na dodatek wszystkiego jesteś wegetarianinem lub weganinem i nie jesz tłustych ryb?

Jeśli zaznaczyłeś/zaznaczyłaś przynajmniej jedną odpowiedź, niemalże jestem przekonana o tym, że masz niedobory kwasów tłuszczowych EPA i DHA! Zapytam o więcej, czy borykasz się z chorobą przewlekłą? Polecam Ci jeszcze raz przescrollować tę stronę.

Ps. Zanim sięgniesz po inny produkt na rynku bo jest tańszy…pamiętaj, że świeży olej rybi smakuje neutralnie i nie ma zapachu. Intensywny odór „rybny” daje nam informację o tym, że olej jest zjełczały i zamiast działać korzystnie, działa szkodliwie na nasze zdrowie pochłaniając nasze antyoksydanty: witaminy C i E, dzięki którym możemy sobie radzić z wolnymi rodnikami. Przyjmowanie zjełczałego oleju przyczynia się do zwiększenia stresu oksydacyjnego, tym samym do  wielu chorób i przedwczesnego starzenia.

Zawsze możesz sprawdzić jaki jest poziom wysycenia erytrocytów oraz proporcje omega-3 (EPA) do omega-6 (ARA) w Twoim organizmie!

Pure Arctic Oil for Kids

Pure Arctic Oil

Pure Arctic Oil Gold

Pure Vegan Oil

Indywidualne poradnictwo żywieniowe

Indywidualne podejście do pacjenta jest niezwykle skutecznym narzędziem do identyfikacji, wprowadzania i utrzymywania lepszych nawyków w Twoim życiu na dłużej.

Dostęp do autorskich przepisów, wpisów i wideo na blogu

Znajdziesz je na moim blogu żywieniowym pod adresem www.vitaminove.co

Koncentracja na żywieniu

Spalanie tłuszczu i zmniejszenie masy ciała - to tylko efekt uboczny zdrowego życia
Poprawa kształtów ciała i stanu zdrowia, zmniejszenie stanu zapalnego

Elastyczne stawki

WYWIAD ŻYWIENIOWY

*250 PLN

jednorazowo
  • 1.5h wywiadu żywieniowego w gabinecie lub konsultacja online
  • Spersonalizowane zalecenia żywieniowe
  • Analiza składu ciała (InBody) (tylko w gabinecie) +30 PLN
PLAN ŻYWIENIOWY

*200 PLN

jednorazowo
  • Spersonalizowany do stanu zdrowia pacjenta (na 7 dni)
  • diety eliminacyjne, rotacyjne (plan żywieniowy na 4 dni)
KONTROLA W PORADNI

150 PLN

jednorazowo
  • poprawa zaleceń żywieniowych
  • analiza składu ciała

Przedstawiona oferta cenowa ma charakter informacyjny i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego.

* W zależności od potrzeb i wymagań ceny mogą ulec zmianie. Po więcej informacji zapraszam do kontaktu pod numerem 723 419 012 lub przez formularz kontaktowy poniżej.

Skontaktuj się ze mną!

Jesteś tym, co jesz, trawisz i wchłaniasz! Jeśli chcesz poprawić formę, musisz poprawić nawyki żywieniowe!

Czas zadbać o swoje zdrowie już teraz! Wystarczy, że prześlesz mi swoją motywację, wypełniając poniższy formularz.

    [stmgdpr "I agree with storage and handling of my data by this website."]

    Wpisy na blogu dietove

    Dieta w przewlekłej chorobie (niewydolności) nerek PChN
    Dieta w przewlekłej chorobie (niewydolności) nerek PChN
    Czy masło to naprawdę kwas masłowy? Kwasy tłuszczowe chem
    Czy masło to naprawdę kwas masłowy? Kwasy tłuszczowe chemicznym okiem dietetyka.
    Kwasy omega-3, dlaczego są takie ważne?
    Kwasy omega-3, dlaczego są takie ważne?

    Write a comment

    Ta witryna wykorzystuje pliki cookie.